Offerte aanvragen

Vraag gratis een offerte aan bij een specialist bij u uit de buurt.

GA

Spouwmuurisolatie


- Korte Beschrijving 


Een muur van een huis bestaat vaak uit 2 delen; een binnen- en een buitenmuur. De ruimte hiertussen noemen we de spouw. Door deze spouw te vullen met isolatiemateriaal isoleer je de muren van het huis. Hoe breder de spouw, hoe dikker de mogelijk aan te brengen laag materiaal en hoe beter de warmte wordt binnen gehouden. Om het materiaal goed aan te kunnen brengen, moet een spouw minimaal 4-6 cm. diep zijn. Het isolatiemateriaal wordt ingespoten via boorgaten in de voeg, die daarna weer worden dicht gemaakt. Je ziet daar uiteindelijk vrijwel niets meer van.

 

- Materialen


Veel gebruikte materialen zijn:


• EPS-parels, ofwel tempex bolletjes.


 Tijdens het aanbrengen worden de bolletjes verlijmd, zodat ze niet naar beneden kunnen uitzakken. Lijm en bolletjes vormen een vaste ‘plaat’ in de spouw.


• Supafil (inblaas-glaswol van 80% gerecycled glas).


Beide materialen nemen geen water op en hebben een goede isolatiewaarde, waarbij EPS iets (ca

5%) beter isoleert dan glaswol. De grijze EPS-parels (met een klein beetje grafiet er in) zijn nog weer

een fractie beter.


• Ook PUR-schuim wordt gebruikt en heeft op zich een goede isolatiewaarde. Zelfs nog weer ca 20 % beter dan de EPS-parels. Maar het is niet erg milieuvriendelijk. Bovendien verkleeft het met de stenen van de muur. Daardoor is het bij de sloop van de woning moeilijk als afval te scheiden. Bovendien zijn er gevallen bekend waarbij mensen allergische reacties krijgen van de gassen die uit het materiaal vrij komen. Ook na langere tijd nog. Tegenwoordig zijn er gelukkig ook watergedragen alternatieven voor PUR op de markt; bijvoorbeeld: soudafoam. Ook PIR is een watergedragen alternatief voor PUR. Soudafoam kun je als schuim inblazen, PIR is verkrijgbaar als plaatmateriaal.


- Voordelen


• Besparing op de stookkosten


• Huis koelt minder snel af (‘s nachts en ’s winters).


• Huis wordt minder snel te warm (‘s zomers).


• Drogere en warmere muren in huis, behagelijker.


• De binnenmuur wordt in het stookseizoen warmer, waardoor eventuele risico’s op

schimmelvorming, o.a. op muren achter kasten, banken en in koude hoeken, minder wordt.


• Een goede isolatielaag houdt ook geluid van buiten beter tegen.


• Isolatie wordt in 1 dag aangebracht, geen verbouwing en rommel in huis.


• Als de buitenmuur nat wordt door regen, zal het vocht niet door de isolatielaag binnendringen naar de binnenmuur.


• Woningverbetering doet de waarde van de woning stijgen


- Nadelen
• Door bestaande kieren kan bij het aanbrengen iets isolatiemateriaal in huis komen. Dit kan vooral gebeuren als er met (souda)schuim geisoleerd wordt. Soms moet je met een mesje de naar buiten gekomen isolatieschuim wegsnijden. Bijvoorbeeld rondom kozijnen. Voordeel in dat geval is wel dat kieren voortaan ook goed (of in ieder geval beter) afgedicht zijn.

• Een goede isolatielaag houdt ook geluid van buiten beter tegen. Nadeel kan daardoor wel zijn dat contactgeluid van buren (in hetzelfde bouwblok) meer opvalt...


- ZIT ER WEL EEN SPOUW IN MIJN MUUR EN HOE DIEP IS DEZE DAN?  Bij huizen die na 1920 zijn gebouwd is meestal wel een spouwmuur aanwezig. Voor die tijd werden huizen eigenlijk allemaal zonder spouw gebouwd. Huizen zonder spouw kun je isoleren door buiten of binnen een extra isolerende wand aan te (laten) brengen.


  Is je huis na 1975 gebouwd dan is de spouw waarschijnlijk ook al geïsoleerd. Alleen nog niet met zo’n hele dikke laag; de spouwen waren toen nog niet zo breed, of ze werden niet volledig opgevuld met isolatiemateriaal. Helaas is navullen niet zo heel eenvoudig, omdat er vaak maar een hele smalle ruimte is waar nog geen isolatie zit. En in zo’n smalle ruimte kan het isolatiemateriaal zich niet goed verdelen, Bovendien is dit een relatief duur klusje voor maar weinig (1-2 centimeter?) isolatiewinst.


  Vanaf 1991 maakte men de spouwen breder en werden ze ook (vrijwel volledig) gevuld. Als u twijfelt, kunt u zelf de dikte van muur opmeten. Is deze dikker dan 26 centimeter dan is er hoogstwaarschijnlijk een spouw aanwezig: Baksteen binnen muur (10 cm) + baksteen buitenmuur (10 cm) + 2 cm afwerklaag + 4 cm spouw.-Hoe diep is de spouw?  Om een spouw goed te kunnen vullen, moet deze minimaal 4-6 cm. breed zijn. Bij een te smalle spouw kan het aangebrachte isolatiemateriaal zich niet goed verdelen.

•  Steek een breinaald in de ventilatieopening tot u de binnenmuur raakt. De diepte van de spouw is: insteekdiepte - 10 cm (dikte van de buitenste muur).

•  Uiteraard moet een deskundige van het isolatiebedrijf bepalen of de spouw diep genoeg is. Vaak bekijkt men de diepte van de spouw met een endoscoop via een aantal in de voegen geboorde gaten.- Is de spouw schoon


   Soms zitten er puin- of cementresten in de spouw. Die vormen een ‘brug’ tussen de buiten- en binnenmuur. Langs die brug kan kou van buiten naar binnen trekken. Met het risico op vochtplekken in huis. Ook kunnen dit soort puinresten er voor zorgen dat het isolatiemateriaal zich niet goed door de spouw verdeelt.


Een goed isolatiebedrijf kijkt dan ook van tevoren met een met een endoscoop in de spouw. Indien mogelijk, moet de vervuiling eerst verwijderd te worden door de isolatiefirma of externe specialist. Maar dat brengt natuurlijk de nodige extra kosten met zich mee.Ventileren van de kruipruimte


.Als je de spouw gaat isoleren, moet je ook aanvullend de kruipruimte ventileren. In de oude (ongeïsoleerde) situatie verliep de ventilatie van de kruipruimte via de spouw. Na de isolatie van de spouw worden speciale roosters in de muur aangebracht. Die brengen verse lucht tot onder de vloer in de kruipruimte. Zo voorkomt u dat in de kruipruimte vocht, stank, radon en eventueel aardgas ( t.g.v. lekkage van gasleidingen in de kruipruimte) zich kan ophopen.


.Vraag hier uw Offerte aan

GA
0 0 stem
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x
()
x